יום שבת, 18 באוגוסט 2018, ז' אלול ה' תשע"ח
לפרסום חייגו: 058-4337220

מהמטבח של יוכי בצפונט

אוכל מתכונים

סיפורים ומתכונים מהמטבח של יוכי - מאת יוכי ירמיהו לוי

"חליק" - חרוסת עיראקית

פורסם בתאריך:


עצי הדקל בעיראק – סיפורים של אמא

עצי הדקל בעיראק מזכירים מאוד לאימי – את ארץ הולדתה עיראק. העצים גדלו לאורך נהרות הפרת והחידקל. תושבי המקום  נולדו לתוך הנוף הזה, והאגדה מספרת שהדקלים לא נשתלו על ידי אף אחד. הם פשוט  צמחו מהאדמה "ככה", באופן טבעי.

התמרים הם פרי נפוץ שם ונרכש ב"כסף קטן". יש גם אנשים היודעים לזהות בין זן לזן. הם יכולים להגיד לך על כל תמר לאיזה זן הוא שייך?. כמו שחקלאי בארץ יודע לזהות בין סוגי תפוחים, או מיני פרי הדר. זו הסיבה שבעיראק התמרים הם לא בדיוק מאכל ל"סנובים". גם הסילן המופק מן התמרים וידוע בכינויו בארץ, כ"דבש תמרים" נאכל בהנאה  רבה על ידי כולם, עם תוספת גבינות קשות שמוסיפה טעם לחיך.

בילדותה, נשלחה אמי ע"י הוריה לחנות המכולת שבשכונה עם כלים מהבית, שבהם המוכר מזג לה את ה"סילן והראשי" במצקת מתוך חביות גדולות לתוך הכלי שהביאה מהבית, וחייב אותה לפי מספר המצקות. "ראשי" בערבית פירושו טחינה.

ישנו פתגם בערבית עיראקית שמתקשר למאכל זה והוא: "סילן וראשי כתלאט", שפרושו המילולי: תערובת של דבש תמרים עם טחינה. הביטוי הזה נאמר בנסיבות שבהם המוני אנשים מצטופפים יחד ומתערבבים זה בזה, צועקים ומדברים ברעש גדול, ואף אחד  לא יודע מה קורה שם?!...

פתגם מעורב בדבש תמרים וטחינה – סיפור מהשכונה

בשכונה קטנה בקרית שמונה בה גרה גדלו  ילדים רבים "בלי עין הרע". מגלויות שונות ורבות, שופעי מרץ  ושמחת חיים. לא פעם כשנאספו יחד לשחק, הם עשו זאת בקול רם מאוד, כאילו המשחק הוא משהו אמיתי ורציני וחורץ גורלות. כשזה קרה, חדרו קולותיהם של הזאטוטים חזק לבתים ולמטבחים של האימהות. והפריעו. יום אחד ירדה אחת השכנות מהמדרגות, וצעקה ספק בהומור, ספק בכעס: "סילן וראשי כתאלט". לא ממש הבנתי את פירושו ואת ההקשר שבו הוא נאמר. עבר זמן רב עד שידעתי מה משמעותו של הביטוי.

 

 

 "חליק" – חרוסת עיראקית/ מאת יוכי ירמיהו לוי

•           לליל הסדר לחג פסח ולכל ימות השנה

•           זו אחת הגרסאות .

•           פשוט וקל הכנה

 

במשך חמישים שנה ויותר נהגה אימי  להכין  חרוסת מסורתית זו  : "חליק” בדרך אחרת. לאחרונה עלתה  בדעתה דרך  קלה  יותר להכנתה והנה היא לפניכם. בלי סודות.

החומרים

•           12 תמרים מזן מג'הול טריים ורכים מאוד(חשוב)

•           1 כוס מים מהברז.

•           50 גרם אגוזי פקאן ושקדים יחד קלופים וגרוסים.

•           קורט קינמון

 

אופן ההכנה

א)         לשטוף את התמרים ולהוציא מהם את הגלעינים. (בעזרת סכין אפשר להוריד את "בשר" התמר מעל הגלעין).

ב)         לשים אותם בקערה קטנה ולשפוך עליהם מעט מים מהכוס.

ג)         למעוך אותם מעט בעזרת מזלג או בעזרת האצבעות. אם נתקלים בחלק קשה במיוחד להוציא אותו מהעיסה.

ד)         להוסיף כל פעם מעט מים ולהמשיך ללוש עד שהמים בכוס נגמרים.

ה)         להוסיף את תערובת האגוזים והשקדים הגרוסים

ו)          להוסיף גם קורט קינמון ולערבב הכל בעזרת כף.

ז)         החרוסת מוכנה ומתאימה לברכה לליל הסדר. גם טעימה ובריאה.

•           אפשר  להשתמש בה במשך כל ימי החג למרוח על מצה או על פריכיית אורז למי שזה מתאים. ואפשר כך סתם להתפנק איתה.

•           הכמות שמתקבלת מתאימה לצנצנת ריבה של 500 גרם וקצת יותר.

•           מתאימה גם לכל ימות השנה.

 

                                                   בהצלחה ובברכה

                                                        חג שמח!

 

 

 

 

 

 

 

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה:
1
בדיקה
אבנר | 09:57   09.03.18