יום שלישי, 21 במאי 2019, ט"ז אייר ה' תשע"ט
לפרסום חייגו: 058-4337220

מהמטבח של יוכי בצפונט

אוכל מתכונים

סיפורים ומתכונים מהמטבח של יוכי מאת יוכי ירמיהו לוי

מתכון בקלוואה

פורסם בתאריך:


נכתב על ידי

יוכי ירמיהו

עורכת הטור מהמטבח של יוכי, סיפורים ומתכונים

yochi557@walla.co.il

קאדר שוגול – מוסלמי בעל שתי חנויות בארביל

לקאדר שוגול היו שתי חנויות בשכונה יהודית גדולה מאוד, בעיר ארביל. אחת החנויות שייכת לו ואחת שייכת לבנו. בשכונה גם נמצאו בית כנסת ובית מדרש. וכולם קנו ממנו. הוא מכר ירקות וגבינות ובנו מכר פיצוחים וממתקים.

לא רחוק מהחנויות היתה כיכר ובה נכחו שוטרים בהתמדה לשמור על הסדר. בין המוסלמי ובין היהודים שררו יחסי אמון. בימי  שבת ההורים שלחו את ילדיהם למכולת אם חסר להם דבר מה בבית, ואמרו לחנווני שהאבא ישלם אחר כך. החנווני האמין בלי להגיד כמה עולה ומבלי לרשום. כשההורים באו ביום ראשון הם בררו כמה מגיע לו ופרעו את החשבון. איש לא רימה.

פעם אחת מעד קאדר שוגול והעיר הערה שמשמיצה  את היהודים. רבני בית המדרש ובית הכנסת הורו לבני קהילתם לא לקנות ממנו יותר. הילדים, תלמידי בית המדרש, התקהלו ביוזמתם  ליד חנויותיו של קאדר שוגול וצעקו לו: "חרם חרמים – גזרת המן" וברחו. הם חזרו על משפט זה כמו במקהלה מספר פעמים. הם אפילו לא הבינו מה שאמרו. זה היה בעברית תנ"כית. והם היו דוברי ערבית. הם רק הבינו שזהו משפט שמגנה את בעל החנות. אחד הילדים  הקטנים שעבר לידו וצעק מתוך התלהבות את המשפט הזה "חטף ממנו סטירה". הוא כנראה ידע שקרה כאן משהו. נבהל והלך לבית הכנסת, לקח עימו פח גדול של שמן שקנה מהיהודים וביקש סליחה מהרבנים. הבטיח שיותר לא  ידבר סרה ביהודים. וכך היהודים חזרו לקנות ממנו שוב.

 

מתכון בקלוואה / מאת יוכי ירמיהו לוי

כלים

•        תבנית אפיה רוחב : 35 ס"מ – אורך:29 ס"מ

•        קנקנן להכנת הסירופ

•        מערוך

החומרים

•        1 ק"ג בצק עלים צרפתי

•        מעט קמח לקימוח המשטח.

•        ולפיזור מעל העלה בזמן הרידוד.

למילוי

•        200 גרם אגוזי מלך גרוסים  גס.

•        200 גרם פקנים  טחונים גס או שקדים קלופים גרוסים גס {לא טחונים}

•        50 גרם קוקוס טחון

•        חצי כוס סוכר

•        רבע כפית קינמון טחון

•        קורט הל טחון.

חשוב מאוד להכין את המילוי מראש .לערבב את כל החומרים בקופסת פלסטיק.

לסירופ – לזילוף מעל הבקלוואה

•        1 כוס סוכר

•        2 כוסות מים

•        6 כפות מיץ לימון סחוט

•        6  גרעיני הל שלמים

•        המלצה: כדאי להתחיל בהכנת הסירופ ואחר כך לעבוד לרידוד הבצק.

 

עצות חשובות להצלחת המתכון לפני הכנתו

•        בחורף - להוציא את הבצק מההקפאה שלוש שעות וחצי  עד  ארבע שעות בערך לפני שתחילים לעבוד איתו.

•        להכין את המילוי בקופסא

•        להכין את הסירופ

•        ואז "לטפל" בבצק

•        חשוב מאוד לא לחכות שיפשיר לגמרי. שיהיה טיפה קפוא אחרת אי אפשר לעבוד איתו.

אופן הכנת הסירופ

•        זמן הכנה כ- שעה+ 20 דקות

•        שמים בקנקן  את הסוכר והמים בוחשים מרתיחים ומנמיכים את האש.

•        מבשלים כ- 20 דקות.

•        מוסיפים את מיץ הלימון וממשיכים לבשל בערך עוד 45 דקות על אש נמוכה. מוסיפים – 6 – גרגרי  הל  תוך כדי ערבוב כל הזמן עד  שנקבל סירופ סמיך בגוון שהוא קרוב לחום בהיר.

•        מקררים את הסירופ ומזליפים על הבקלוואה לפי ההוראות בהמשך.

•        מוציאים אותה מהתנור מחכים קצת כשהיא לא  חמה מדי ולא קרה ומזליפים את הסירופ על כל חלקי העוגה

אופן הכנת תבנית הבקלוואה

•        לפתוח את הגליל לאט, לאט ולחלקו ל- 3 – חלקים שווים.

•        לפזר קמח על משטח העבודה להניח עליו עלה ראשון ומעליו גם לפזר מעט קמח ולרדד עד לרוחב התבנית.

•        חשוב מאוד לא לרדד דק מאוד.

•        לפזר מעל העלה הראשון שכבת מלוי על כל העלה מלמעלה.

•        לרדד עלה נוסף להניח אותו על העלה הראשון ומעליו לשים שוב מהמילוי שהכנו.

•        לרדד עלה שלישי ולהניח על העלה הראשון. זה מספיק.

הערה חשובה

•        ייחודו של מאפה זה מלבד טעמו הוא בצורתו המעוינת.

•        המאפה נחתך למעוינים עוד שהוא נכנס לתנור.

אופן החיתוך

א.      נחתוך מספר קווים לאורך התבנית ולעומק עד לתחתית התבנית כל – 7 – ס"מ

ב.       אחר כך נחתוך קווים אלכסונים לעומק ולרוחב התבנית עד לתחתית התבנית.

א פ י ה

א)      יש לחמם את התנור כ – 10 דקות לפני האפייה בחום של 200 מעלות צלסיוס

ב)      מכניסים את המאפה לתנור  ואופים כ – 35 דקות

ג)       מוציאים מהתנור מחכים כ – 3 דקות ומזלפים מעל כל העוגה את הסירופ עם מצקת קטנה. משאירים להתקרר ואפשר כבר לאכול.

                   

                                                   בהצלחה ובהנאה!

 

 

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה: