יום שבת, 16 בנובמבר 2019, י"ח חשון ה' תש"פ
לפרסום חייגו: 058-4337220

איכות הסביבה בצפונט

איכות הסביבה

החמגשיות, מפגע סביבתי וסיכון בריאותי

בבית הספר גמלא בקצרין נעשה ניסיון להיפרד מהחמגשיות ולעבור לכלים רב פעמיים משיקולים של שמירה על איכות הסביבה. היישום נתקל בקשיים, ולכן הוחלט לחזור להגשה בחמגשיות. במועצה המקומית אומרים שיתכן ובעתיד ינסו שוב להגיש בכלים רב פעמיים

פורסם בתאריך:


מפעל ההזנה בבתי הספר נועד להבטיח ארוחה חמה לכל תלמיד, ולאפשר גם את יישומו של יום חינוך ארוך. כיום ברוב בתי הספר במדינה התלמידים זוכים לארוחה חמה, ארוחה שמוגשת להם בכיתות באמצעות חמגשיות.

להגשה בחמגשיות יש יתרון מבחינה לוגיסטית. זה קל יותר, זה הגייני, וקל גם יותר לפקח על איכות המזון המוגש. משרד החינוך באמצעות חברת מילגם מפרסם מכרזים לחברות המספקות את הארוחות הארוזות, ומתנהל פיקוח על טיב האוכל, ועל כך שהוא מוגש חם לתלמידים.

אבל בצד הנוחות יש גם חסרונות. השימוש בחמגשית הוא חד פעמי, ולאחר מכן היא מושלכת לאשפה. אם לוקחים בחשבון שישנם כיום כ-120 אלף תלמידים במפעל ההזנה, הרי שמדובר בכמות אדירה של פלסטיק, שמושלכת ומצטברת כמפגע סביבתי.

בבית הספר גמלא בקצרין ניסו למצוא פיתרון לבעיה הסביבתית הזו, והוחלט לנסות להשתמש בכלים רב פעמיים. לכל תלמיד ותלמידה היתה ערכה של צלחת וסכום, שאותם הם היה מביאים מהבית בתוך תיק מיוחד, ובתום הארוחה מכניסים את כלי האוכל לתיק. אחר כך בבית שוטפים את הכלים, ומביאים אותם למחרת לבית הספר.

הניסיון הזה נתקל בקשיים. להנהלת בית הספר הגיעו תלונות של ההורים שהאוכל לא אטרקטיבי ומושך לילדים ושההגשה לוקחת יותר מדי זמן. לכן אחרי ניסיון שנמשך שנה, הוחלט על חזרה להגשה בחמגשיות מהטעם שזה נקי יותר, נעים לעין, ודורש פחות זמן היערכות והתעסקות.

במועצה המקומית קצרין לא הרימו ידיים בעניין הזה, והם אומרים שהם בוחנים דרכים נוספות להגשת האוכל באופן שלא יזיק לאיכות הסביבה.

ההחלטה של בית ספר גמלא לחזור לחמגשיות ממחישה את התלות הגדולה של החברה הישראלית באריזות הפלסטיק. ישראל היא בין המדינות המובילות בעולם בתרומתה ביחס לגודל האוכלוסייה לזיהום הפלסטיק הגלובלי. 90% מהפסולת בחופי הים שלנו מקורה בפלסטיק. 38% ממנה הם כלים חד־פעמיים, שמהם כ־16% הן כוסות חד־פעמיות וכ־12% שקיות פלסטיק.

הגשה בחמגשיות בבתי הספר אינה רק בעיה אקולוגית, הגשה של אוכל חם בכלי פלסטיק טומנת בחובה גם סכנה בריאותית. במחקר שפורסם ב-Journal Of Hypertension הוכח הקשר בין החשיפה לנגזרות פלסטיק לבין עמידות לאינסולין וסכרת בקרב מתבגרים.

המחקרים מצביעים על כך שכלי פלסטיק מחוממים עלולים לפלוט יותר חומרים מזיקים לתוך המזון, מאשר במצב קר, וזה בדיוק מה שקורה עם החמגשיות. ספקי המזון לבתי הספר שמים את המזון החם בחמגשיות, ולאחר מכן החמגשיות מועברות לבתי הספר בכלי קיבול ששומרים על החום. הזמן שעובר מחלוקת המזון בחמגשיות, ועד הגעתו לתלמידים הוא לעיתים שעה ויותר.

כיצד אם כן ניתן לפתור את הבעיה, הן בהיבט הסביבתי, והן בהיבט הבריאותי? הניסיון בבית ספר גמלא הוכיח שיש קושי לוגיסטי בהגשה בכלים רב פעמיים, ולכן קשה להאמין שניתן יהיה ליישם הגשה בכלים רב פעמיים בקנה מידה רחב.

הפיתרון יכול לבוא אולי באמצעות פיתוחים טכנולוגיים. ישנן כבר כיום חברות שמתמחות באריזות מתכלות, המיוצרות מחומרי פסולת אורגניים. כך למשל חברת אקוג'ו מייצרת כלים חד פעמיים מתכלים מקנה סוכר, ומעלי דקל. בפרסום של החברה נאמר כי מוצריה עומדים בתקן ההתכלות שקבע האיחוד האירופי (חד פעמי מתכלה) – EN13432, מחזיקים באישורי מגע עם מזון של מכון התקנים הישראלי, ובאישורים נוספים.

אם הפרסומים של החברה אכן נכונים, הרי שמשרד החינוך צריך לשקול את הנושא, ולבדוק האם ניתן לעבור לחמגשיות מתכלות, ידידותיות לסביבה ובטוחות מבחינה בריאותית, לבדוק את העלויות, העמידות והאיכות של המוצרים, ובכך אולי לתת מענה לבעיה הכאובה הזו.

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה:
1
שטויות!!!
מני | 19:31   31.10.19