יום שני, 23 בספטמבר 2019, כ"ג אלול ה' תשע"ט
לפרסום חייגו: 058-4337220

המוסף בצפונט

כתבות עומק מורחבות וכתבות מגזין

גם בפודטק יש ריכוזיות יתר

זכייתה של חברת תנובה במכרז להקמת חממת הפודטק בקרית שמונה, היא ברכה לעיר ולאזור, אך לא לתחום המזון בארץ, שסובל מריכוזיות יתר וניפוח מחירים על רקע זה. חממת פודטק שהוקמה באשדוד היא בבעלות שטראוס, והשניה, בקרית שמונה, תהיה בבעלות תנובה

פורסם בתאריך:


במרוץ להקמת חממת הפודטק בקרית שמונה הצליחה קבוצת משקיעים בראשות חברת תנובה לזכות במכרז, מול היריבה, קבוצה בראשות חברת ההשקעות JVP של היזם אראל מרגלית. 

הזכיה של חברת תנובה מבטיחה מצד אחד, שגוף כלכלי גדול ויציב יעמוד מאחורי החממה הטכנולוגית, וישקיע בה סכומי כסף ניכרים. זו ככל הנראה היתה הסיבה לכך שוועדת המכרזים של הרשות לחדשנות במשרד הכלכלה, העדיפה את ההצעה של תנובה.

מצד שני, אם בוחנים את הנושא ברמה הלאומית, זה כלל לא בטוח שהשיקול הזה היה נכון. זאת משום שענף המזון הישראלי נשלט על ידי כמה תאגידי ענק, כמו אוסם, תנובה, ושטראוס. אין מספיק תחרות ואת המחיר משלם הצרכן הישראלי.

ממש לאחרונה אושרה תביעה ייצוגית נגד חברת תנובה על כך שהיא גבתה מחיר מופרז על גבינה צהובה באריזה, ובכך גרפה לכיסה רווח עודף של 235 מיליון שקלים. מחיר הגבינה הצהובה במשקל נתון לפיקוח, בגלל היותה של תנובה מונופול בתחום זה, אך הגבינה הארוזה אינה בפיקוח, ושם תנובה השתוללה עם המחירים.

ההתנהלות של תנובה ממחישה שהיא מנצלת לרעה את כוחה כמונופול. כאשר משרד הכלכלה יוזם הקמת חממת פודטק, הוא צריך להביא בחשבון את העובדה שתנובה היא חברה שבתחומים מסוימים מחזיקה נתח שוק שמגדיר אותה כמונופול, או משהו קרוב לזה.

בתגובה לפניית "צפונט", נאמר על ידי הרשות לחדשנות שערכה את המכרז: "מטרת החממה היא לעודד חדשנות פתוחה ולעודד הקמת חברות מזון חדשניות חדשות ובכך לאפשר כניסת שחקנים חדשים לתחום המזון בארץ. כמובן שחשיפה של חברות מזון גדולות לחדשנות תשפר את הפריון שלהן ותביא לעליית פריון העבודה בענף".

החממה נועדה להכניס שחקנים חדשים לתחום המזון, וזה מבורך, אך אם החממה נשלטת על ידי תנובה, אז החברה הזו תשלוט גם על הפיתוחים החדשים, הפריון שלה יגדל, והמונופול שלה יתחזק.

בהמשך התשובה של הרשות לחדשנות מתברר שקרית שמונה אינה חלוצה בתחום הפודטק, אלא דווקא אשדוד, שם הוקמה ב-2017 חממת פודטק, ומי שזכתה במכרז היא חברת שטראוס, שהקימה יחד עם חברת פרוטרום חממה שנקראת דה קיטשן, ובה פועלות כבר 12 חברות סטארט אפ בתחום המזון.

החסות של חברת שטראוס נותנת אמנם מקדמה לאותם יזמויות, בגלל הכוח הפיננסי והקשרים הבינלאומיים שיש לחברה זו, אבל מצד שני השליטה של שטראוס בחממה מחזקת את הריכוזיות בענף המזון, וגורמת לכך שחברות גדולות, דוגמת תנובה, שטראוס או אוסם, ישלטו על נתח שוק גדול יותר.

כאשר יוצאים למכרז ממשלתי בתחום המזון, צריך לקבוע קריטריונים שלוקחים בחשבון את ריכוזיות היתר בענף הזה, ונותנים עדיפות לשחקנים חדשים בשוק.

תאגידים הגדולים תמיד יוכלו להציע הצעות טובות יותר, ולנצל את כוחם הכלכלי. זו אחריותו של משרד הכלכלה לפעול למען ביזור והגברת התחרות, וכפי שאפשר להתרשם ממה שקורה בחממות הפודטק, לא כך זה המצב.

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה: